Rode Duivels maken zich op voor opener tegen Panama

Rode Duivels maken zich op voor opener tegen Panama
Foto R. V.

De Rode Duivels beginnen om 17 uur aan hun WK met een wedstrijd tegen Panama. Aan de aftrap worden zal waarschijnlijk het type-elftal staan, met Boyata als vervanger van Kompany. De tegenstander, Panama, wordt door specialisten ingeschat als een vogel voor de kat.

Officieel heeft bondscoach Roberto Martinez zijn selectie nog niet bekendgemaakt, maar grote verrassingen worden er niet verwacht. In het doel zal Courtois verschijnen, met voor hem Alderweireld, Vertonghen en Boyata. Die laatste vervangt de geblesseerde Kompany en Vermaelen. Op de flanken worden Meunier en Carrasco verwacht en tussen hen in Witsel en De Bruyne. De aanval zal bestaan uit Lukaku, Mertens en kapitein Hazard.

Over de plaats van Boyata bestond het langst twijfel. De verdediger van het Schotse Celtic fungeert als back-up voor Vermaelen en Kompany. Beide verdedigers zijn nog geblesseerd en zullen hopelijk weer fit zijn voor de wedstrijd tegen Engeland. Dat is het derde en laatste optreden van de Rode Duivels in hun groep.

“Blij met foto in album Panini”

Voormalig topspits Kevin Kuranyi verwacht op het WK heel weinig van debutant Panama. Volgens de 36-jarige Duitser, die via zijn moeder Panamese roots heeft, zijn de spelers van het Centraal-Amerikaanse land al blij dat ze ook eens in het album van Panini staan.

“Dat Panama zich kon plaatsen is al een enorm succes. Daags na de kwalificatie riep de president een feestdag uit”, lacht de voormalige aanvaller van onder meer Stuttgart, Schalke, Dinamo Moskou en Hoffenheim. “Vooral de oudere spelers zijn dankbaar dat ze dit op het einde van hun carrière nog mogen meemaken. Ze zijn dolgelukkig dat ze ook eens een plaatsje krijgen in het album van Panini.”

“We moeten realistisch zijn”

Kuranyi, op het WK aan de slag voor tv-zender ARD, verwacht dat Panama quasi zeker sneuvelt in de groepsfase. “Het zou niets minder dan een wonder zijn als ze doorstoten. De groep is met België, Engeland en Tunesië gewoon te sterk. Zelfs een doelpunt maken zou al een sensatie zijn. Uiteraard hoop ik dat Panama met een zege tegen Tunesië voor een klein mirakel zorgt, maar we moeten realistisch zijn.”

De meeste Panamese internationals zijn in Europa nobele onbekenden maar volgens Kuranyi springt er toch een speler bovenuit, centrale verdediger Roman Torres. “Hij heeft meer dan 100 interlands achter zijn naam en voetbalt in de VS voor Seattle Sounders. Hij is de aanvoerder en beschikt over veel power. Hij trekt het team mee.”