WK 2018 - Martinez stelt definitieve beslissing omtrent Kompany nog uit tot zondag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Roberto Martinez geeft nog geen volledige duidelijkheid omtrent de situatie van Vincent Kompany bij de nationale ploeg, twee dagen voor de Belgische openingswedstrijd op het WK in Rusland. "We wachten nog steeds tot zondagavond vooraleer we een definitieve beslissing nemen", klonk de uitleg van de bondscoach zaterdagavond in het olympisch stadion van Sotsji. De Rode Duivels zagen zaterdagmorgen reserve Laurent Ciman terug naar België vertrekken. De verdediger van Los Angeles FC zat als 24e man bij de selectie om een eventuele onbeschikbaarheid van Kompany op te vangen. De voormalige aanvoerder viel immers twee weken geleden in de oefeninterland tegen Portugal uit met een liesblessure en stond sindsdien nog geen enkele keer met de groep op het trainingsveld.

De terugkeer van Ciman naar België leek het teken te zijn dat de bondscoach Kompany definitief bij de selectie zou laten. Martinez stelt zich echter terughoudend op in zijn uitspraken en wil tot zondagavond afwachten - tot 24 uur voor de aftrap van het duel tegen Panama heeft hij de tijd om zijn selectie aan de FIFA over te maken. "Hij moet zich nog een dag beschikbaar houden. Hij is er ook klaar voor, heeft een belangrijke rol gespeeld in de kwalificaties."

Toch lijkt Martinez niet echt meer aan de beschikbaarheid van Kompany te twijfelen, die speelklaar zou moeten geraken voor de laatste groepswedstrijd tegen Engeland. "Ciman is niet meegegaan naar Sotsji, omdat het toch maar een overbodige vlucht zou zijn in geval er niets meer verandert."

De beslissing om Ciman huiswaarts te sturen, werd overigens vrijdag al genomen in Dedovsk. "Het was geen emotioneel afscheid", vertelde de bondscoach. "We wisten dat er iemand naar huis moest gaan. Hij had de laatste tijd een moeilijke rol, maar we kunnen alleen maar trots zijn op de manier waarop hij die vervuld heeft, als een echte prof. Ik denk niet dat hij de beslissing al genomen heeft om te stoppen bij de nationale ploeg, al zou ik het wel begrijpen. Op zijn leeftijd moet je soms beslissingen nemen. Je voetbalt niet tot je 99e."

Thomas Vermaelen zit dan weer op schema en zou vanaf de tweede groepswedstrijd beschikbaar moeten zijn. De verdediger van FC Barcelona bleef in Moskou om te revalideren. "Vermaelen lag de voorbije weken voor op de planning, nu zit hij nog op schema. Het was altijd al het plan om hem klaar te stomen voor de tweede groepswedstrijd."

In Sotsji is het tijdens de dag bewolkt, maar de temperaturen stijgen vlot tot net boven 25 graden. Het is echter vooral de vochtigheid die de omstandigheden zwaarder maakt aan de boorden van de Zwarte Zee. De Midden-Amerikanen uit Panama kunnen zich daar ongetwijfeld wat vlotter aan aanpassen. "Het klimaat kan een rol spelen, daarom zijn we ook twee dagen voor de wedstrijd al naar de speelstad afgezakt. Vooral die vochtigheid speelt een rol, dat vraagt aanpassingen, geen excuses. Die zal je dan ook niet horen van ons."

Bron: Belga