Turkse luchtmacht bombardeert opnieuw PKK-stellingen in Noord-Irak

De Turkse luchtmacht heeft opnieuw stellingen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Noord-Irak gebombardeerd. Ook doelwitten in Hakkari in het zuidoosten van Turkije werden bestookt. Dat meldde het staatspersbureau Anadolu vandaag. Volgens het leger werden onder andere schuilplaatsen en munitiedepots van de PKK vernietigd en negen PKK-strijders buiten gevecht gesteld, aldus Anadolu. Dat kan gedood, gevangengenomen of verwond betekenen. De PKK heeft in het Noord-Iraakse Kandilgebergte haar hoofdkwartier. Voor de verkiezingen van 24 juni in Turkije heeft Ankara nog een offensief gelanceerd tegen de PKK in het Kandilgebergte en in het Noord-Iraakse Sinjar-gebergte. Volgens de Turkse regering rukken ook grondtroepen op in de richting van het Kandilgebergte.

De PKK en Turkse regering bestrijden elkaar al decennia. Daarbij kwamen tot dusver minstens 40.000 mensen om het leven. In juli 2015 was het conflict weer opgelaaid na een meer dan twee jaar durend bestand, dat eenzijdig werd opgezegd door Ankara.

De PKK wordt door Turkije, Europa en de VS beschouwd als een terreurorganisatie. Ze strijdt voor een Koerdische staat of een autonoom gebied in het zuidoosten van Turkije.

bron: Belga