Salvini: “Italië is niet langer de deurmat van Europa”

Salvini:
Salvini: "Italië is niet langer de deurmat van Europa"

De extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini toont zich deze middag opgetogen met de aankomst van het reddingsschip Aquarius in de Spaanse havenstad Valencia. Hij ziet er een teken in dat er iets aan het veranderen is. “We zijn niet langer de deurmat van Europa”, klinkt het in Salvini’s bekende stijl op Twitter en Facebook. “Voor het eerst meert een schip uit Libië, dat op weg was naar Italië, in een ander land aan.” Vorige week redde de Aquarius 629 vluchtelingen voor de kust van Libië. Ze waren een week onderweg nadat eerst Italië en later Malta weigerden het schip te laten aanmeren. De Spaanse premier Pedro Sanchez liet begin deze week weten dat ze welkom waren in Spanje. Daar kwamen ze deze voormiddag aan na een tocht van meer dan 1.500 km.

Gisteren haalde Salvini, opnieuw op de sociale media, al uit naar ngo’s die mensen in de Middellandse Zee redden. Hij viseerde toen schepen van Sea-Eye en Mission Lifeline. “Deze heren weten dat Italië niet langer medeplichtig wil zijn aan illegale immigratie, dus zullen ze andere (niet-Italiaanse) havens moeten vinden om aan te meren”, aldus Salvini.

Toen Lifeline op die boodschap reageerde, haalde hij de werking van de ngo’s opnieuw over de hekel. “Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen? Beledigingen en bedreigingen houden ons niet tegen.”

bron: Belga