Ook derde schip aangekomen in Valencia

Ook derde schip aangekomen in Valencia
Ook derde schip aangekomen in Valencia

In de vroege namiddag is vandaag ook een derde schip met aan boord door de Aquarius geredde vluchtelingen aangekomen in de Spaanse havenstad Valencia. Twee schepen van de Italiaanse marine, de Dattilo en de Orione, begeleidden de Aquarius en namen een deel van de vluchtelingen over. De Dattilo kwam vanochtend al aan na een trip van een week en meer dan 1.500 km, de Aquarius volgde rond 11 uur en de Orione volgde als laatste. Aan boord van de Orione waren 249 mensen – bij de Dattilo waren dat er 274 en bij de Aquarius 106. Onder de vluchtelingen zijn ook 123 minderjarigen en zeven zwangere vrouwen. Die laatsten worden overgebracht naar een ziekenhuis, de kinderen krijgen speciale begeleiding.

Alle volwassen vluchtelingen worden naar een centrum 30 km ten westen van Valencia gestuurd. Extra faciliteiten moet Spanje niet organiseren – er zijn volgens het Rode Kruis voldoende opvangcapaciteiten.

De Spaanse overheid onderzoekt nu elk dossier apart, aldus minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska.

“De gezondheidstoestand van alle 274 is behoorlijk goed”, aldus de regionale voorzitter van het Spaanse Rode Kuis, Rafael Gandía. De vluchtelingen aan boord van de Dattilo werden in de loop van de voormiddag al medisch onderzocht. “We hebben geen grote verwondingen vastgesteld.” Ook aan boord van de twee andere schepen waren, op het eerste zicht, geen zwaargewonden.

De vluchtelingen waren voor de kust van Libië gered, maar eerst Italië en later Malta weigerden het door Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée gecharterde schip toe te laten in een van zijn havens. De Spaanse premier Pedro Sanchez, net aan de macht gekomen, liet daarop weten dat het schip welkom was in een Spaanse haven.

Bron: Belga