Athene en Skopje leggen ruzie over Macedonië bij

Athene en Skopje leggen ruzie over Macedonië bij
Athene en Skopje leggen ruzie over Macedonië bij

Griekenland en Macedonië hebben vandaag een akkoord ondertekend om de al 27 jaar aanslepende ruzie over de naam Macedonië bij te leggen. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek zal voortaan Noord-Macedonië heten. Als tegenprestatie wil Athene het pad van het land naar de NAVO en naar de EU niet langer blokkeren. De overeenkomst werd door de buitenlandministers van beide buurlanden in het grensgebied aan het Prespameer ondertekend. Ook aanwezig waren de Hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini, EU-commissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn en afgevaardigden van de Verenigde Naties. De plechtigheid werd rechtstreeks op televisie uitgezonden in beide landen.

“We zetten een historische stap”, verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras. Een nieuw tijdperk van samenwerking en stabiliteit begint voor de twee buurlanden. De Macedonische premier Zoran Zaev sloot zich daarbij aan. “Onze landen laten het verleden achter zich en kijken naar de toekomst.” Beide regeringsleiders benadrukten dat deze overeenkomst een voorbeeld is van hoe dergelijke geschillen kunnen worden opgelost.

Macedonië grenst in het zuiden aan de Griekse regio met dezelfde naam. Griekenland weigerde het buurland het recht op de historische naam Macedonië (Grieks: Makedonía). Om die reden blokkeert Athene tot vandaag de toetreding van Macedonië tot de NAVO en het openen van toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie.

Bron: Belga