Aantal doden van IS-aanslag in Afghanistan opgelopen tot 36

Aantal doden van IS-aanslag in Afghanistan opgelopen tot 36

Na de zelfmoordaanslag van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op een bijeenkomst van Afghaanse taliban, veiligheidstroepen en burgers is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot zesendertig. Minstens vijfenzestig anderen liepen bij de aanslag in het Oost-Afghaanse Nangarhar verwondingen op. Dat hebben de autoriteiten van de provincie gisteren meegedeeld. De mensen waren gisteren in een park bijeengekomen om het einde van de vastenmaand ramadan en een wapenstilstand tussen de radicaalislamitische taliban en de regering te vieren. De regering van president Ashraf Ghani had aangekondigd het bestand na de feestdagen te verlengen en had de taliban opgeroepen hetzelfde te doen. Ghani gaf geen aanwijzingen hoe lang de wapenstilstand langs de kant van de regering zou duren. Oorspronkelijk had de regering een acht dagen durend, eenzijdig bestand afgekondigd, dat tot woensdag zou duren. De driedaagse wapenstilstand van de taliban geldt tot en met vandaag.

IS eiste de aanslag op via zijn spreekbuis Amaq, zonder details te noemen. De terreurorganisatie en de taliban zijn vijanden. Nangarhar is het hoofdkwartier van de IS in Afghanistan.

De taliban verboden hun strijders na de aanslag nog aan publieke bijeenkomsten deel te nemen en tijdens het bestand naar de steden te trekken. Daarmee moet ook het gevaar voor de burgerbevolking vermeden worden, zei taliban-woordvoerder Zabihullah Mudshahid.

De taliban zijn al decennia actief, controleren grote gebieden van het land en zijn met afstand de grootste groep opstandelingen. IS is lang niet zo in de bevolking verankerd, maar veel radicaler. Aanslagen worden niet alleen op veiligheidstroepen gepleegd, maar ook op burgers, vooral op sjiieten. IS heeft sinds het begin van het jaar meer aanslagen in Kaboel gepleegd dan de taliban.

bron: Belga