WK 2018 - Kroatië rekent probleemloos af met zwak Nigeria

Kroatië heeft zaterdagavond in Kaliningrad zijn eerste WK-duel in 2018 gewonnen. Het team van bondscoach Zlatko Dalic klopte een matig Nigeria met 2-0, dankzij een eigen doelpunt van Etebo en een penaltytreffer van Modric. Door het gelijkspel in Argentinië-IJsland (1-1) eerder op de dag, komen de Kroaten voorlopig alleen aan de leiding in groep D. Kroatië begon de partij met hoog druk zetten op de Nigerianen. Perisic en Kramaric dreigden met afstandschoten, maar beide pogingen misten (nipt) het kader. Naarmate de eerste helft vorderde, herstelde Nigeria het evenwicht, zonder evenwel kansen af te dwingen. Even voorbij het halfuur kwamen de Kroaten uit het niets op voorsprong. Mandzukic kopte een hoekschop in de kluts - via middenvelder Etebo - voorbij de Nigeriaanse goalie Uzoho. De Super Eagles reageerden met een pegel van Iwobi vlak voor rust. Zijn uithaal werd ontmijnd door een Kroatisch been.

Na de pauze zorgden de Nigerianen ook voor het eerste gevaar, maar Balogun knikte over. Kroatië zakte intussen massaal in. Maar Nigeria kon desondanks geen vuist maken en twintig minuten voor tijd stonden de Afrikanen op een dubbele achterstand. Troost-Ekong kleedde Mandzukic bijna uit in de zestien, waarop scheidsrechter Ricci naar de stip wees. Kapitein Modric nam het geschenk in dank aan en zette zijn team op een 2-0 voorsprong. Tot een slotoffensief kwam Nigeria niet meer. Integendeel, de ingevallen Kovacic was in het slot nog dicht bij een derde Kroatische treffer.

Met Lovre Kalinic (AA Gent) en Elderson Echiejile (Cercle Brugge) bleven de spelers in Belgische loondienst op de bank.