Trump tweet eigen G7-foto’s die volgens hem échte verhaal van top vertellen

Trump tweet eigen G7-foto's die volgens hem échte verhaal van top vertellen

VS-president Donald Trump heeft vrijdag een reeks foto’s getweet van hemzelf met de andere leiders van de G7, de groep van zeven vooraanstaande industrielanden, op de top van vorige weekend in Canada. Volgens hem spreken die de perceptie tegen dat hij het niet kon vinden met de anderen. Op een van de foto’s is te zien hoe Trump Angela Merkels hand aanraakt, terwijl de twee glimlachen, omgeven door de andere G7-leiders. Merkel deelde een gelijkaardige foto via Instagram zondag, waarop te zien is hoe ze met een strenge uitdrukking op haar gezicht op de tafel leunt terwijl ze tegen Trump lijkt te praten. In die foto, die viraal ging, was de VS-president te zien met een uitdagende blik, de armen gekruist.
De foto illustreerde het verhaal dat Trump alleen stond tegenover de andere wereldleiders. Maar nu beweert Trump dus dat ze misleidend is.
“Ik heb een fantastische relatie met Angela Merkel van Duitsland, maar de nepnieuwsmedia tonen alleen de slechte foto’s (die woede suggereren) van de onderhandelingen over een akkoord”, tweette Trump. Op een andere foto is te zien hoe Trump de hand vasthoudt van de Franse president Emmanuel Macron, met de Canadese premier Justin Trudeau aan de andere kant. “De nepnieuwsmedia zegden dat ik het niet kon vinden met de andere leiders van de #G7-top in Canada. Opnieuw zijn ze verkeerd!”, schreef Trump, met dat laatste woord in blokletters.
Aan het einde van de omstreden top zette Trudeau kwaad bloed bij Trump door te zeggen dat het “beledigend” is dat de VS de nationale veiligheid inroept om de Amerikaanse douanetarieven voor Canada te verantwoorden. Trump reageerde door Trudeau te beschuldigen van oneerlijkheid en door af te zien van een goedkeuring van het slotcommuniqué.

bron: Belga