Russische dirigent Gennady Rojdestvenski overleden

De Russische dirigent Gennady Rojdestvenski is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Bosjojtheater in Moskou, waarvan hij begin de jaren 2000 aan het hoofd stond van het orkest. “De Bolsjoj is in rouw”, kondigde het theater de dood van de maestro op Twitter aan. De dirigent, pianist en componist werd geboren in 1931 en had meer dan vijftig jaar lang orkesten in Rusland en in het buitenland gedirigeerd. In 2000 en 2001 hield hij het dirigeerstokje van het Bolsjojorkest in de hand.
“Hij heeft op een opmerkelijke manier geholpen om het werk van Sergei Prokofjev te promoten”, een van de grootste Russische componisten, verklaarde zijn Russische collega Valeri Guergiev. In 1976 werd Rojdestvenski onderscheiden met de eretitel van “Volksartiest van de Sovjet-Unie”, een van de hoogste Sovjet-onderscheidingen op cultureel vlak, en werd hij muzikaal directeur van het Kamermuziektheater van Moskou.
Hij gaf sinds 1974 ook les aan het conservatorium van Moskou. “Als we terugblikken op Gennady Rojdestvenski beseffen we dat een bijzondere man en een sterke persoonlijkheid de muziekwereld van deze wereld heeft verlaten”, zei de Bolsjojregisseur Vladimir Ourin volgens het persbureau RIA Novosti. “We vernemen met droefheid de dood van Gennady Rojdestvenski, een van de grootste Russische dirigenten wiens muziek een brug sloeg tussen onze twee naties”, verklaarde de Britse ambassade in Rusland op Twitter.

Bron: Belga