Regering en demonstranten in Nicaragua komen bestand overeen

Regering en demonstranten in Nicaragua komen bestand overeen
Regering en demonstranten in Nicaragua komen bestand overeen

Na wekenlange conflicten hebben regering en burgerlijke oppositie in Nicaragua opgeroepen om een eind te maken aan de gewelddadigheden. De woordvoerder van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie maakte gisteren lokale tijd bekend dat een bestand is overeengekomen. De conflictpartijen hadden gisteren de vredesgesprekken onder bemiddeling van de katholieke Kerk hervat. Er is ook een akkoord bereikt om de wegversperringen van de demonstranten af te breken. Bovendien moet een door internationale waarnemers ondersteunde waarheidscommissie het geweld van de afgelopen weken onderzoeken. Daarvoor wil de regering enkel vertegenwoordigers van de VN-Mensenrechtencommissie, de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten IACHR en de EU in het land toelaten. De gesprekken zouden vandaag voortgezet worden.

Het is al bijna twee maanden erg onrustig in Nicaragua. Gewelddadige confrontaties tussen demonstranten, die tegen de autoritaire president Daniel Ortega de straat optrekken, en diens knokploegen en de politie escaleren steeds verder. Sinds half april zijn volgens activisten bijna 200 mensen omgekomen, de regering spreekt van 46 doden.

Het nationale protest werd oorspronkelijk veroorzaakt door een geplande sociale hervorming. Ortega annuleerde die hervorming weliswaar maar de bevolking eist inmiddels ook persvrijheid en het aftreden van Ortega en zijn echtgenote, vicepresidente Rosario Murillo.

Bron: Belga