Forse stijging van brandstofprijzen in Egypte

Forse stijging van brandstofprijzen in Egypte
Forse stijging van brandstofprijzen in Egypte

In Egypte zijn de prijzen van verschillende brandstoffen vandaag fors verhoogd. De prijsverhogingen maken deel uit van de hervormingen die volgens de regering onvermijdelijk zijn om de economie een nieuw elan te geven. Volgens de staatstelevisie stijgen de prijzen met 17 tot 66 pct. Het gaat onder meer om benzine, diesel en butaangas. Mogelijk wakkeren deze prijsverhogingen nieuw volksprotest aan. De laatste prijsverhogingen gaan onmiddellijk in, en komen er slechts een paar dagen nadat de regering ook al de prijzen van elektriciteit en leidingwater verhoogde. Vorige maand werden de tarieven voor de metro in Caïro al verhoogd, tot 250 pct. Die verhoging leidde tot enkele schaarse protesten.

Het autoritaire regime in Caïro wil nieuwe betogingen tegen elke prijs vermijden. Deze aankondiging komt er dan ook niet toevallig op de tweede dag van het Suikerfeest, dat nog tot morgen loopt.

De afgelopen jaren liet de regering van president Abdel Fattah al-Sissi al snijden in energiesubsidies. Het Internationaal Monetair Fonds legde een hele reeks besparingsmaatregelen op, in ruil voor een lening van 12 miljard dollar. Door de maatregelen kregen veel Egyptenaren het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen, omdat ze jarenlang op die subsidies van de staat vertrouwden.

Die subsidies kostten de afgelopen vijf jaar 517 miljard Egyptische pond (ongeveer 25 miljard euro), zonder “ten goede te komen aan zij die het verdienen”, aldus de bevoegde minister Tarek El-Molla.

Bron: Belga