VS bombardeert jihadistische leider in Afghanistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het leger van de Verenigde Staten heeft bombardementen uitgevoerd in de Afghaanse provincie Kunar. Daar zou zich de Pakistaanse talibanleider Maulana Fazlullah verscholen hebben. Dat maakte het leger donderdag bekend. "De Amerikaanse troepen voerden een antiterroristische aanval uit op 13 juni in de provincie Kunar, nabij de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Daarbij was een hoge verantwoordelijke van een terroristische organisatie het doelwit", zei luitenant-kolonel Martin O'Donnell in een persbericht.

Hij zei dat de Amerikaanse troepen bleven "instemmen met een staakt-het-vuren" dat Kaboel afsloot met de Afghaanse taliban. Het lijkt er dus op dat de VS hen beschouwt als een groep die losstaat van het doelwit. Volgens VS-media was het de bedoeling Maulana Fazlullah uit te schakelen. Het VS-ministerie Buitenlandse Zaken loofde een beloning van 5 miljoen dollar uit om hem te lokaliseren.

De talibanleider wordt in verband gebracht met bloedige aanslagen in Pakistan. Ook zou hij achter de mislukte aanslag met een bomauto op 2010 in Times Square in New York zitten. Fazlullah zou zich verscholen hebben in Afghanistan, zeggen Pakistaanse verantwoordelijken.

Bron: Belga