Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor speed pedelecs valt weg

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elektrische rolstoelen, monowheels en speed pedelecs worden vrijgesteld van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Dat meldt minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Het gaat om vervoersmiddelen "met een lage autonome snelheid en een beperkt impactrisico bij ongevallen", en dus is zo'n verplichte verzekering "overshooting", redeneert hij. Momenteel moeten eigenaars voor elk voertuig dat zich autonoom kan voortbewegen in principe een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dezelfde als voor een auto. Dat geldt dus ook voor elektrische rolstoelen, speed pedelecs of zogenaamde 'monowheels', wat in de praktijk voor "absurde situaties" zorgt, aldus de minister.

Peeters past daar nu een mouw aan. Alle voertuigen met een maximale autonome snelheid van 25 km/u worden vrijgesteld. Dat geldt ook voor de meeste speed pedelecs: die kunnen misschien wel sneller gaan dan 25 km/u, maar daarvoor moet de fietser meestal zelf trappen.

"Het gaat om vervoersmiddelen met een lage autonome snelheid en een beperkt impactrisico bij ongevallen. Een verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen is in deze gevallen overshooting", zegt Peeters. "Wie een ongeval heeft, zal in de toekomst beroep kunnen doen op de familiale verzekering."

Met de maatregel wil Peeters het gebruik van speed pedelecs en dergelijke stimuleren ook als alternatief voor de auto. "Ze dragen bij tot het verkleinen van de files en het verminderen van de luchtvervuiling."

bron: Belga