Tabaksindustrie start lobbycampagne tegen De Block

Tabaksindustrie start lobbycampagne tegen De Block

De tabaksfabrikanten starten een lobbycampagne tegen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Dat blijkt uit bewijzen waarover Het Nieuwsblad beschikt. De Block wil dat sigaretten in 2020 alleen nog in neutrale pakjes worden verkocht, maar dat wil de sector koste wat kost vermijden. Als het van minister De Block afhangt, zijn sigaretten en tabak vanaf 2020 alleen nog verkrijgbaar in neutrale verpakkingen. Die bevatten in principe geen logo’s of felle en herkenbare kleuren.

De maatregel komt een van de komende weken op de ministerraad, maar De Block heeft de tabaksindustrie al op de hoogte gebracht. Omdat de beslissing nog moet genomen worden, krijgt de industrie de kans om zwaar te lobbyen tegen de plannen van de minister, en volgens Het Nieuwsblad is ze dat ook van plan. De sector wil volgens de krant parlementsleden en vicepremiers benaderen in de hoop de neutrale verpakking nog tegen te houden.

Minister De Block zelf benadrukt dat zij tot nog toe niet is benaderd met de vraag haar plan te laten varen, noch door de sector, noch door liberale collega-ministers. “En sowieso komt de lobby er bij ons niet in”, zegt haar woordvoerder.

Maar volgens Luk Joossens van de Association of European Cancer Leagues bestaat de kans dat de invoering van de neutrale verpakkingen toch vertraging oploopt. “Tabaksbedrijven zijn erg bedreven in het beïnvloeden van de politiek. Volksgezondheid had moeten wachten met het verwittigen van de sector tot er een consensus was binnen de regering. Die is er nu nog niet en dus staat de deur open voor pogingen tot sabotage.”

Filip Buntinx van de federatie van sigarettenproducenten in België Cimabel ontkent dat er een grote lobbycampagne op poten is gezet, al gebeurt lobbyen ‘in elke sector’. “Elk bedrijf heeft natuurlijk wel zijn contacten met politieke stakeholders, op alle niveaus”, zegt Buntinx. “Dat is bij ons niet anders dan in pakweg de energiesector. We gaan die contacten aanspreken en hen onze bezwaren voorleggen.”

bron: Belga