"Regering moet snel akkoord sluiten voor tabaksindustrie kan lobbyen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering moet zo snel mogelijk met een gezamenlijk statement vóór een verplichting tot neutrale sigarettenpakjes naar buiten komen, zodat het geplande lobbywerk van de tabaksfabrikanten daartegen geen kans maakt. Dat zegt tabakologe Els Bosch in naam van Rookstopcoach.be, een associatie van tabakologen die mensen helpt om te stoppen met roken. Als er niet snel eensgezindheid wordt getoond, kan het gelobby net als bij eerdere maatregelen voor jaren van vertraging zorgen, vreest Bosch. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bracht de tabaksindustrie er onlangs van op de hoogte dat ze sigaretten vanaf 2020 alleen nog in neutrale pakjes verkocht wil zien worden - zonder logo's of felle en herkenbare kleuren. De maatregel komt echter pas binnenkort op de ministerraad. De tabaksindustrie is volgens Het Nieuwsblad van plan om nog stevig te lobbyen om die beslissing te voorkomen.

"Dit doet me denken aan de maatregel om het nummer van Tabakstop op de sigarettenpakjes te plaatsen", zegt Bosch. "Die aankondiging dateert van 2011, maar het duurde daarna ook nog jaren voor het er op alle verpakkingen van kwam. De tabaksindustrie is erg goed in het op de lange baan schuiven van dergelijke beslissingen."

Neutrale pakjes kunnen volgens Bosch nochtans een grote impact hebben op het aantal rokers. "Verstokte rokers gaan er niet door stoppen, maar op nieuwe rokers - vooral jongeren - heeft het wél veel effect, zo blijkt ook uit buitenlandse voorbeelden", zegt ze. "De tabaksindustrie verzet er zich natuurlijk hevig tegen, onder meer omdat ze net volop inzetten op die jongeren als nieuwe klanten. Denk maar aan de 'coole' zwarte sigaretten voor jongens of roze voor meisjes, of de illusie die men creëert dat lightsigaretten minder schadelijk zouden zijn."

bron: Belga