Meer dan 200 Vlaamse straten krijgen volgend jaar nieuwe naam

Meer dan 200 Vlaamse straten krijgen volgend jaar nieuwe naam

Ruim 30 jaar na de laatste fusiegolf in Vlaanderen komen er in 2019 zeven nieuwe gemeenten bij. Op 1 januari krijgen meer dan tweehonderd straten een nieuwe naam, zo blijkt uit een rondvraag van Radio 2. Als die naamswijzigingen er niet komen, dan zouden veel fusiegemeenten twee of meer dezelfde straatnamen hebben. Vier nieuwe gemeenten liggen in Oost-Vlaanderen: Kruishoutem en Zingem worden Kruisem (goed voor 15 nieuwe straten), Deinze en Nevele (30 nieuwe straatnamen) smelten samen, net als Knesselare en Aalter (42 nieuwe straatnamen). Zomergem, Waarschoot en Lovendegem worden Lievegem en dat zorgt voor 30 nieuwe straten.

In de provincie Antwerpen gaan Sint-Amands en Puurs op in Puurs-Sint-Amands, goed voor vijf nieuwe straatnamen. In Limburg is er Oudsbergen, de samenvoeging van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, en Pelt, dat Neerpelt en Overpelt bundelt. Samen 215 nieuwe straatnamen in Vlaanderen, en goed voor zowat 4.300 betrokken burgers.

De operatie veroorzaakt wel administratieve kopzorgen. “Dat is niet nodig”, zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode. “Het enige wat de mensen zelf zullen moeten doen, is hun identiteitskaart laten aanpassen. Maar dat moet iedereen doen, nieuwe straatnaam of niet. De gemeente verandert en de postcode ook. Je arts, garage, vereniging, school en zo, ja, dat moet je zelf doen. Wat de rest betreft doen we alles vanuit de gemeente: regelingen met overheden, instellingen, banken…”

bron: Belga