Maduro benoemt voorzitster Grondwetgevende Vergadering tot vicepresidente

Het Venezolaanse staatshoofd Nicolas Maduro heeft donderdag Delcy Rodriguez, die de Grondwetgevende Assemblee leidde, tot vicepresident benoemd. De benoeming is onderdeel van een herschikking van de regering. Maduro vervangt Tareck El Aissami, die de nieuwe minister van Industrie en Nationale Productie wordt. “Haar eerste opdracht: de nationale dialoog (…). Met haar hebben ze een vicepresidente voor dialoog, verzoening, begrip”, zei Maduro tijdens haar eedaflegging, die te zien was op tv en te horen op radio.
Maduro refereerde naar de oproep van de oppositie tot onderhandelen na zijn betwiste herverkiezing op 20 mei. Rodriguez, die 49 is, staat dichtbij Maduro. Hij beschreef haar al als “een jonge, moedige vrouw, een martelaarsdochter en een revolutionaire die haar waarde bewees in duizenden gevechten”.
Hij riep haar op “om Venezuela op het internationale vlak te verdedigen” tegen de financiële sancties van Washington tegen het land en oliegroep PDVSA. Maduro vroeg haar ook om de de verbetering van openbare diensten “te coördineren en te ondersteunen”. De Venezolanen kampen momenteel met regelmatige water- en elektriciteitstekorten.

Bron: Belga