Algemene Vergadering KBVB – Belgische voetbalbond maakt financieel positieve balans van 2017 op

Algemene Vergadering KBVB - Belgische voetbalbond maakt financieel positieve balans van 2017 op
Algemene Vergadering KBVB - Belgische voetbalbond maakt financieel positieve balans van 2017 op

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kon vrijdagavond op zijn Statutaire Algemene Vergadering positieve financiële resultaat voorleggen. In 2017 werd 1,8 miljoen euro winst gemaakt, dat is bijna 1,3 miljoen euro meer dan vooraf verhoopt. “We zetten de tendens van de voorbije jaren voort”, zei financieel directeur Tom Borgions. “Uiteindelijk was 2017 een positief jaar voor de KBVB. We sluiten het jaar af met een winst van 1.811.000 euro ten opzichte van een gebudgetteerde winst van 517.000 euro. Dit positieve resultaat is voornamelijk te danken aan het feit dat de kosten onder controle waren”, legt Borgions uit.
De KBVB genereerde via de Rode Duivels 8,4 miljoen euro aan opbrengsten tegenover 5,8 miljoen euro aan uitgaven. Dat zorgt voor een positief nettoresultaat van 2,6 miljoen euro. Toch had de voetbalbond gerekend op 4,5 miljoen euro winst via de nationale ploeg. Er werden meer opbrengsten gebudgetteerd (9,6 miljoen euro) en minder uitgaven (5 miljoen euro), waardoor de KBVB 1,9 miljoen euro onder het beoogde resultaat blijft.
“De opbrengsten van de A-ploeg vielen tegen”, geeft financieel directeur Tom Borgions toe. “De merchandising bracht 550.000 euro minder op dan voorzien. Het wegvallen van de stage naar China (-700.000 euro) en de tegenvallende wedstrijd tegen Tsjechië (-500.000 euro) brachten ons minder op dan verwacht. Anderzijds was het organiseren van de twee wedstrijden om de trip te vervangen niet gebudgetteerd (-900.000 euro). Alles in totaal een negatieve invloed op het budget van 2,5 miljoen euro.” De Rode Duivels kunnen bovendien ook niet meer rekenen op een uitverkocht stadion, wat zijn weerslag heeft in de cijfers. En ook de opbrengst van de merchandising is “teleurstellend laag in vergelijking met andere jaren”.
“De winst die we gemaakt hebben, zal de KBVB rechtstreeks investeren in het Belgische voetbal”, belooft Borgions. “De organisatie van de competities en de omkadering van de nationale ploegen blijven onze hoofdbekommernis.”
“Verder blijven we de digitalisering verderzetten. De KBVB blijft investeren in IT. Er zijn liefst zeven mensen in dienst om verder te sleutelen aan de website, aan E-kickoff en bijvoorbeeld de digitalisering van de minnelijke schikkingen.”

Bron: Belga