Algemene Vergadering KBVB – Belgische voetbalbond bespaart 145.000 euro dankzij Refassist

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in 2017 145.000 euro bespaard dankzij het computerprogramma Refassist, dat de aanduidingen van de scheidsrechters in het amateurvoetbal automatisch doet. Dat bleek vrijdag uit de jaarlijkse Statutaire Algemene Vergadering van de KBVB.

De KBVB zette de afgelopen jaren de weg van de digitalisering in. In dat kader zette Belgiës grootste sportfederatie ook een samenwerking op met het Oost-Vlaamse Movetex, dat via een softwareprogramma de reeksindelingen maakt. Ook werd de automatisering van de aanduidingen van scheidsrechters ingezet met het programma Refassist. Daardoor worden refs bijvoorbeeld vaker aangeduid voor wedstrijden dichter bij huis en moeten ze minder kilometers afleggen.
Het was de investering waard, blijkt uit het financiële overzicht van de KBVB. In 2017 bespaarde Refassist de KBVB 145.000 euro, omdat er minder verplaatsingskosten waren voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal. De kostenpost daalde van 1,8 miljoen naar 1,6 miljoen euro.
Om de verschillende competities in België te organiseren, trok de KBVB in 2017 ruim elf miljoen euro uit. Meer dan de helft (5,8 miljoen euro) van dat bedrag gaat naar de arbitrage, waarvan het gros naar de opleiding van scheidsrechters (2 miljoen euro) en de arbitrage in het profvoetbal (2,2 miljoen euro) gaat. Het loon van de scheidsrechters in 1A en 1B wordt weliswaar volledig gerecupereerd bij de Pro League.
Voor de volledigheid: tegenover de uitgaven van 11,1 miljoen euro in de organisatie van de competities staat er 12,5 miljoen euro aan inkomsten.

bron: Belga