38 landen roepen VN op met Poetin over lot Oekraïense gevangenen te praten

38 landen roepen VN op met Poetin over lot Oekraïense gevangenen te praten
38 landen roepen VN op met Poetin over lot Oekraïense gevangenen te praten

De Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en 35 andere landen vragen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, om met de Russische president Vladimir Poetin te praten over het lot van de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov en tientallen andere Oekraïense gevangenen. Guterres ontmoet Poetin volgende week. Sentsov houdt sinds 14 mei een hongerstaking in de gevangenis. In een brief aan Guterres stellen de 38 landen, waaronder ook Australië, Canada, verschillende lidstaten van de EU, Turkije, Moldavië, Georgië en Oekraïne, dat het geval van de Oekraïense regisseur met “spoed” te bespreken met het Kremlin.

Guterres zal volgende week woensdag door Poetin worden ontvangen. Samen met hem zal hij de wedstrijd Portugal – Marokko bijwonen op het WK Voetbal in Moskou. “Het engagement van de VN in deze kwesties is welkom”, aldus de landen die de brief hebben getekend. Zij zeggen voorstander te zijn van “bijkomende maatregelen om de lijdensweg van al diegenen die illegaal vastzitten.”

De ambassadeur van Oekraïne bij de Verenigde Naties, Volodimir Jeltsjenko, gaf de brief aan Guterres, net als een lijst met de namen van tientallen Oekraïense gevangenen in Rusland. De meest bekende naam is de 41-jarige Oleg Sentsov, die een celstraf van 20 jaar uitzit in een gevangenis in het noorden van Rusland.

De regisseur, gekant tegen de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, is veroordeeld voor “terrorisme” en “wapenhandel”. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde zijn proces “stalinistisch”. Kiev, de Europese Unie en de Verenigde Staten hekelden dat proces. De regisseur ging in hongerstaking om zijn vrijlaten te eisen, net als die van andere Oekraïense “politieke gevangenen” in Rusland.

Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Petro Porosjenko spraken onlangs over een eventuele gevangenenruil tussen beide landen.

Bron: Belga