Wat doe je als je lief een die-hard voetbalfan is?

Wat doe je als je lief een die-hard voetbalfan is?
Foto Pexels

Vandaag begint het WK voetbal pas echt, en dat betekent dus voetbalmatchen van ‘s middags tot ‘s avonds. Heb jij een partner die liefst álle matchen ziet, inclusief voor- en nabeschouwingen? En val je zelf meestal in slaap nog voor de eerste helft gedaan is? Deze vijf tips helpen je daarmee omgaan.

1. Aanvaard

Aanvaard het feit dat voetbal zo belangrijk is voor je vriend of vriendin. Besef dat voorbeschouwingen meer nut hebben dan louter het overlopen van de spelers, en dat een nabeschouwing met ‘voetbalkenners’ vol kennis en weetjes zit die blijkbaar onontbeerlijk zijn voor de geoefende voetbalfan. Discussieer niet over het nut, maar besef dat het belangrijk is voor je geliefde.

2. Wees voorbereid

Als je eenmaal kan leven met een voetbalkijkend lief op de achtergrond, besef dan dat je ineens een zee van tijd hebt om jouw ding te doen. Plan weekends met gelijkgestemde zielen, ga op café met vrienden die je al veel te lang niet hebt gezien of spreek af met je vroegere beste maatje. (die ene persoon waarvan je lief liever niet heeft dat je er nog mee afspreekt) Of ga gewoon een maand op reis.

3. Maak een kalender

Het helpt om te weten wat je te wachten staat. Hang een voetbalkalender op de keukenkast, of plan de matchen in in je agenda. Zo kan je ineens ook een intelligente opmerking maken zoals “Hé, vanavond speelt Groot-Brittannië, en daar moeten wij ook nog tegen spelen.” Instant scoren bij je lief!

4. Zoek een nieuwe hobby

Tijd om te sporten! Wil je al langer een yoga-of pilatescursus volgen, maar vind je nooit tijd ? Die heb je nu te over. Of zoek een lotgeno(o)t(e) die drie keer per week met jou wil gaan joggen. Drie keer per week, zoveel? Tja, je hebt nu toch tijd genoeg… Ga op zoek naar series die je al heel lang wou bingewatchen, of herlees Harry Potter.

5. Onderhandel

In totaal worden er op het hele WK 64 matchen gespeeld, goed voor (minstens) 5.760 minuten voetbal. Dat is veel, maar er zijn nog veel meer minuten in een hele maand. Vraag je lief welke matchen niet prioritair zijn, of welke avonden er sowieso geen voetbal op de buis is. Plan iets leuks in, bij voorkeur iets wat je vriend of vriendin niet zo leuk vindt. Die onderhandelingsmarge heb je wel deze maand.

6. Kijk mee

Dit is een tip die eigenlijk geen tip is. Hoezeer je jezelf het ook wil wijsmaken, voetbal is niet voor iedereen even boeiend. En de knappe mannen op het veld bespreken duurt ook maar tien minuten. Voetbalfans houden niet van je commentaar in het genre van “Naar welke goal spelen de Belgen nu weer?” Zeg daarom: “Ik kijk mee hoor, schat” en installeer je in de zetel naast je lief, met je laptop en netflix. Nog één troost: als de groepsfases gedaan zijn, is het niet meer élke avond voetbal en zijn er veel minder matchen. Weet: liefde is niets, zonder af en toe een beproeving.