Miljoenen moslims beëindigen wereldwijd ramadan

Miljoenen moslims beëindigen wereldwijd ramadan
Miljoenen moslims beëindigen wereldwijd ramadan

Na weken van vasten vieren de moslims in de hele wereld het einde van de ramadan. In de islamitische landen maken miljoenen mensen zich op voor Eid al-Fitr, het Suikerfeest waarvoor de familie traditioneel bijeenkomt. In Turkije begint het feest morgen en duurt het tot zondag. Velen nemen dan een korte vakantie. In andere landen als Saoedi-Arabië, Egypte, Libanon of Syrië wordt pas vanavond beslist op welke dag de ramadan eindigt. Het hangt ervan af wanneer de islamitische geleerden de nieuwe maan ontwaren en het kan van land tot land verschillen. Saoedi-Arabië, de hoeder van de heilige steden Mekka en Medina, riep zijn burgers op uit te kijken naar de nieuwe maan.

Tijdens de ramadan onthouden gelovige moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Het gebod uit de Koran is een van de vijf zuilen van de islam.

Vooral de kinderen verheugen zich elk jaar op het Suikerfeest, dat tot de belangrijkste feesten van de moslims behoort, want velen krijgen dan wat geld of zoetigheden.

De voorbije jaren grepen extremisten als de terreurmilitie IS (Islamitische Staat) de ramadan aan om talrijke aanslagen te plegen. Dit jaar was de vastenmaand bijzonder bloedig in Afghanistan. De radicaalislamitische taliban voerden hun aanvallen op de regering en veiligheidstroepen op. Vorige week zaterdag kondigden ze een driedaags bestand aan voor Eid al-Fitr.

Bron: Belga