Kathleen Van Brempt: “Steenkool-Vlaanderen van N-VA haalt slag niet thuis”

Kathleen Van Brempt: "Steenkool-Vlaanderen van N-VA haalt slag niet thuis"

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) is tevreden dat “het Steenkool-Vlaanderen van N-VA zijn slag niet heeft thuisgehaald”. Zo reageert ze op de afspraak die onderhandelaars van de Europese regeringen en het Europees Parlement deze ochtend hebben bereikt om het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix tegen 2030 op te trekken tot 32 procent. “In plaats van de 27 procent hernieuwbare energie tegen 2030, waar Vlaanderen samen met de steen- en bruinkoollanden uit Oost-Europa voor gevochten heeft, hebben we nu gelukkig een akkoord rond een bindende doelstelling van 32 procent”, reageert Van Brempt. De sociaaldemocrate, die de energiedossiers binnen haar Europese fractie coördineert, had graag nog meer ambitie gezien, maar spreekt niettemin van “een grote stap vooruit”. Ze merkt ook op dat de doelstelling nog opgetild kan worden.

Sp.a klaagde deze ochtend nog aan dat de Vlaamse regering in de onderhandelingen op de rem stond. Dat er toch een akkoord is bereikt, toont volgens Van Brempt dat “België steeds minder kan wegen op het Europese beleid door de tegendraadse houding van N-VA in heel wat Europese dossiers”. Onder de lidstaten was er immers geen blokkeringsminderheid en zo kon België niet wegen op het eindresultaat, merkt ze op. “Het Steenkool-Vlaanderen van de regering-Bourgeois heeft zichzelf op het Europese toneel volledig buitenspel gezet.”

Het akkoord van de onderhandelaars moet nu nog bekrachtigd worden door de lidstaten en het Europees parlement. “Wij hopen dat ons land bij de stemming in de Raad (de EU-instelling waarin de lidstaten zetelen, nvdr) alsnog het bereikte akkoord mee goedkeurt en niet langer langs de verkeerde kant van de geschiedenis blijft staan”.

bron: Belga