EU-lidstaten scharen zich unaniem achter hogere invoerrechten op Amerikaanse producten

EU-lidstaten scharen zich unaniem achter hogere invoerrechten op Amerikaanse producten

De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag “unaniem” ingestemd met de hogere invoerrechten op een reeks Amerikaanse producten zoals jeans, bourbon en motorfietsen, zo melden verscheidene Europese bronnen. Ze vormen de Europese tegenzet op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium. De hogere Europese invoerrechten op Amerikaanse producten zouden ten vroegste op 20 juni van kracht kunnen worden, maar de Europese Unie zou volgens diplomatieke bronnen ook kunnen wachten tot 1 juli, wanneer de Canadese tegenmaatregelen van kracht zouden gaan.

De Commissie had de Wereldhandelsorganisatie al een lijst met geviseerde producten overgemaakt. Het gaat onder meer om peanuts, sinaasappelsap, jeans, motorfietsen en bourbon. Daarop wordt voortaan een tarief van 25 procent toegepast. Het moet de schade van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium in een eerste fase voor 2,8 miljard euro compenseren. De Commissie raamt de totale schade van de Amerikaanse heffingen echter op 6,4 miljard euro en behoudt zich dus het recht voor om later nog meer producten te viseren.

De Europese heffingen vormen een reactie op de beslissing van president Donald Trump om vanaf juni invoerheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent te heffen op Europees staal en aluminium. Trump roept nationale veiligheidsoverwegingen in, maar volgens de Europeanen gaat het om een strikt protectionistische maatregel.

bron: Belga