“Criminaliteit is in Brussel sterker gedaald dan elders” (Vervoort)

Criminaliteit is in Brussel sterker gedaald dan elders (Vervoort)

“Tussen 2007 en 2016 is het aantal criminele feiten in Brussel proportioneel sterker gedaald dan in heel België.” Dat zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag in La Libre Belgique en L’Echo. Tegelijk laat Vervoort verstaan dat Brussel niet veilig genoeg is. Het aantal geregistreerde inbreuken in Brussel is tussen 2006 en 2017 met 22 pct gedaald. Op nationaal niveau gaat het om een daling met 13 pct, in Wallonië met 9 pct.

“Natuurlijk geven deze politiestatistieken niet de echte criminaliteit weer, maar de criminaliteit geregistreerd bij de politie na klachten van burgers en politie-activiteiten”, aldus Vervoort. “In 2016 maakte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 16 pct uit van de criminele feiten die op nationaal niveau geregistreerd werden.”

De daling manifesteert zich onder meer bij de diefstallen uit voertuigen (-61 pct), autodiefstallen (-55 pct) of gewapende diefstallen (-43 pct).

Vervoort deed de uitspraken in het kader van een bezoek aan het communicatie- en crisiscentrum van het gewest. Dat wordt begin volgend jaar operationeel.

bron: Belga