Vier landen werken samen om vermiste migranten op Middellandse Zee terug te vinden

De Internationale Comissie voor Vermiste Personen (ICMP) heeft samen met Italië, Malta, Griekenland en Cyprus een initiatief opgestart om verloren migranten op de Middellandse Zee beter te kunnen registreren en terugvinden. Dit maakte de ICMP samen met vertegenwoordigers van de vier landen maandag al in Rome bekend. “Het is de eerste keer dat landen zich verenigen om dit probleem aan te pakken”, zei directeur-generaal van de ICMP, Kathryne Bomberger.

Om een beter overzicht te houden over vermiste vluchtelingen en migranten op de Middellandse Zee is het noodzakelijk dat landen samenwerken, verklaarde Bomberger. “Eén land alleen kan dit niet aan, daarvoor doet het probleem zich op een te grote schaal voor.” Daarbij moeten de landen ook hun wettelijke plicht vervullen om na te gaan wat er met die mensen is gebeurd, voegde ze eraan toe.

Sinds 2014 zijn er vermoedelijk bijna 27.000 migranten verdwenen, waaronder 16.000 in de Middellandse Zee, deelden de vertegenwoordigers van het initiatief in een persbericht mee.

In 2017 stierven er meer dan 3.000 migranten op zee, dit jaar zijn er dat al minstens 600. Ook verdwijnen er veel kinderen na hun aankomst in Europa.

De voorbije tien jaar zouden, volgens de directeur-generaal van het ICMP, 8.000 migranten dood zijn teruggevonden voor de Italiaanse kust.

Kathryne Bomberger benadrukt dat het proces geen politieke kwestie mag worden en dat het belangrijkste is dat er samen naar praktische oplossingen wordt gezocht.

De ICMP is in 1996 opgericht tijdens een top van de G7 in Frankrijk. Het hoofdkwartier van het Internationale Comité voor Vermiste Personen bevindt zich in Den Haag en houdt zich ook bezig met verdwijningen in Irak, Syrië en Colombia.

Bron: Belga