Ulissi wint vijfde rit in Ronde van Zwitserland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Diego Ulissi (UAE Team Emirates) heeft vandaag de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. Na een rit van 156 kilometer van Gstaad naar Leukerbad bleef de Italiaan op de slotklim de Spanjaard Enric Mas (Quick-Step Floors) en de Nederlander Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) voor. De Australiër Richie Porte (BMC) is de nieuwe leider. Het duurde even maar na een snelle openingsfase kozen zes renners, onder wie Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), het hazenpad. De zes vluchters kregen iets meer dan drie minuten voorsprong van het peloton. Op de voorlaatste klim van de dag spatte de kopgroep uiteen. De Amerikaanse kampioen Larry Warbasse (Aqua Blue Sport) liet zijn medevluchters een voor een achter, maar in de afdaling ging de Fransman Lilian Calmejane (Direct Énergie) op en over de Amerikaan. Op zeven kilometer van de streep was het lied van Calmejane uitgezongen en haalde het peloton hem in. Op de slotklim moest leider Stefan Küng de rol vooraan lossen en sprong Mikel Landa (Movistar) weg uit het peloton. De Spanjaard werd in het zicht van de streep ingehaald. Ulissi sprintte naar de zege, Maas werd tweede en Slagter derde. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) was beste Belg op de tiende plaats.

Richie Porte is de nieuwe leider. Hij heeft in het klassement 20 seconden voorsprong op de Nederlanders van Team Sunweb Wilco Kelderman en Sam Oomen.

Morgen staat de zesde etappe op het programma. Dan moet het peloton over 186 kilometer van Fiesch naar Gommiswald met onderweg twee klimmen buiten categorie. De Ronde van Zwitserland eindigt zondag. Vorig jaar ging de eindzege naar de Sloveen Simon Spilak.

Bron: Belga