Rusland wil onderhandelingen met meerdere partijen

Rusland wil onderhandelingen met meerdere partijen
Rusland wil onderhandelingen met meerdere partijen

Rusland roept op tot onderhandelingen met meerdere partijen in de Koreaanse kwestie, na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. “Het is duidelijk dat de problemen in een bilateraal formaat niet helemaal op te lossen zijn”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Lavrov verwees naar het traditionele formaat met zes partijen: Rusland, China, de VS, Japan en beide Korea’s. Die gesprekken begonnen in het begin van de 21e eeuw, maar de onderhandelingen liggen intussen al een paar jaar stil.

De Russische minister beklemtoonde dat de oplossing van detailvragen voor een nucleaire ontwapening, veel tijd vergen. “Ik hoop dat de onderhandelaars geduld hebben”, klonk het.

Het Kremlin verwelkomde de ontmoeting tussen Trump en Kim. Woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde wel voor al te hoge verwachtingen. Een kort gesprek lost het Koreaanse conflict niet op, zei hij.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet morgen de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement in Moskou. Eind mei had Kim Jong-un Lavrov nog ontvangen in Pyongyang. Het is niet uitgesloten dat in de komende maanden Poetin en Kim elkaar treffen.

Bron: Belga