Jemenitisch regeringsleger probeert havenstad Hodeida te heroveren

Jemenitisch regeringsleger probeert havenstad Hodeida te heroveren
Jemenitisch regeringsleger probeert havenstad Hodeida te heroveren

Het Jemenitisch leger is een offensief gestart om de westelijke strategische havenstad Hodeida te heroveren op de Houthi-rebellen, zo hebben hoge militairen vandaag aan het Franse persbureau AFP gezegd. De langverwachte operatie startte nadat er groen licht was gekomen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Troepen rukten op naar de luchthaven ten zuiden van de stad.

De internationaal erkende regering van Jemen zei dat de “bevrijding” van de “levensader” van het land een mijlpaal betekent in de oorlog. Niet alleen voor de bevoorrrading van het land, maar ook voor de veiligheid in de zee-engte Bab al-Mandab. Gelegen tussen het Arabische schiereiland en de Hoorn van Afrika is dit de belangrijkste route voor olietankers.

Nog voor het offensief startte, hebben de VN gewaarschuwd voor verstrekkende gevolgen voor de burgerbevolking. Hulporganisaties schatten dat er in en rond Hodeida ongeveer 600.000 mensen wonen, van wie de helft kinderen. De VN vrezen dat 250.000 mensen alles kunnen verliezen, ook hun leven.

En in Jemen speelt zich nu al één van de ergste humanitaire rampen ter wereld af, zegt de volkerenorganisatie.

Bron: Belga