Georgische premier Giorgi Kvirikasjvili stapt op

Georgische premier Giorgi Kvirikasjvili stapt op
Georgische premier Giorgi Kvirikasjvili stapt op

De eerste minister van Georgië, Giorgi Kvirikasjvili, heeft volgens staatsmedia vandaag zijn ontslag aangekondigd. Hij wees op meningsverschillen met leden van zijn kabinet. Daarnaast waren er ook manifestaties tegen zijn regering, waaraan duizenden mensen hebben deelgenomen. “Ik ben altijd een teamspeler geweest”, aldus de premier in een verklaring op de Georgische zender 1TV. “Ik zie de stemming in de ploeg, en ik heb de beslissing genomen. Ik verlaat mijn post vandaag.” Kvirikasjvili was premier sinds december 2015.

Hij merkte op dat er meningsverschillen over bepaalde kwesties aan het licht zijn gekomen tussen hem en de regeringsploeg en de voorzitter van Georgische Droom, de regeringspartij waartoe Kvirikasjvili behoort. “Het voorzitterschap van de partij Georgische Droom moet de kans krijgen om het team samen te stellen volgens de eigen standpunten”, zei hij.

Kvirikasjvili staat bekend als een vertrouweling van de partijvoorzitter, de invloedrijke miljardair Bidzina Ivanisjvili. In geïnformeerde bronnen klinkt het echter dat de miljardair ontevreden is met de lijn die Kvirikasjvili aanhield. De miljardair was zelf premier tot in 2013.

Sinds eind mei vinden er antiregeringsprotesten plaats in het land. Oorzaak is een gerechtelijke uitspraak over de moord op een jongere, waarbij twee verdachten zijn vrijgesproken. Onder druk van duizenden manifestanten stapte een procureur op. De protesten waren echter ook gericht op de regering. Volgens de officiële verklaring heeft het ontslag van de premier wel niets te maken met de manifestaties.

Bron: Belga