Gatz richt nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op

Vlaams Mediaminister Sven Gatz richt een nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op, dat in de loop van 2018 en 2019 500.000 euro mag verdelen. Dat zegt hij na een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Arie Slob. Volgens Gatz is de aanmoediging voor de Vlaamse journalistiek momenteel te versnipperd. Zo zijn er subsidies voor innovatieve journalistieke projecten en steun aan het Fonds Pascal Decroos. Daarnaast gaat er ook geld naar de journalistenvereniging en projecten zoals Nieuws in de Klas.
Een deel van de steun wordt nu gestroomlijnd in het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). In het najaar wordt een projectoproep gelanceerd om voor 500.000 euro aan subsidies te verdelen. Dat geld is deels afkomstig uit de bestaande middelen en deels uit het extra budget dat Gatz kreeg bij de begrotingscontrole.
Voor de toewijzing zal het VJF samenwerken met het Fonds Pascal Decroos en de journalistenvereniging (VVJ). “In de massa nieuws die tegenwoordig online permanent gevoed wordt, ook door fake news, moeten onze Vlaamse nieuwsmedia een geloofwaardig kompas kunnen bieden”, zegt de minister. Gatz wil ook samenwerking met Nederland stimuleren. “De uitdagingen die de nieuwe digitale samenleving aan de journalistiek stelt, zijn in Nederland immers dezelfde als in Vlaanderen”, stelt hij.
Daarnaast krijgen ook het Fonds Pascal Decroos en de VVJ extra middelen.

bron: Belga