Milo Meskens: "Het podium is voor mij een ander universum"

Dit wordt het jaar van Milo Meskens. Met zijn eerste album ‘Contrast' haalt de jonge Deinzenaar een ambitieus debuut tevoorschijn. Een aanstekelijke drive bij de 22-jarige singer-songwriter zorgt ervoor dat hij stilaan over de landsgrenzen heen op erkenning kan rekenen.
door
Xavier
Leestijd 4 min.

Je komt uit een heel hectische periode. Hoe vind jij toch rust?

"Zodra ik op een podium sta ben ik even in een ander universum waar niemand me kan raken. Alle problemen en stress zijn op dat moment weg. Daar haal ik mijn rust uit."

Je maakt niet alleen muziek. Er komt zoveel meer bij kijken.

"Het blijft een business. Je moet elke dag opstaan en een hele dag vullen met interviews, radiosessies, repeteren... Toch vind ik het de max. Ik kan er oprecht van genieten om dingen te plannen en me volledig te focussen op een doel. Alles is op dit moment zo spannend en dat maakt het ook zo leuk."

Je hebt uit 500 nummers moeten kiezen om tot de 10 nummers te komen die op de plaat staan. Hoe is dat proces verlopen?

"Toen we de studio ingingen had ik vijftig liedjes geschreven en dacht ik er zeker tien goede nummers uit te halen. Mijn producer Jo Francken zei toen dat het niet goed genoeg was en heeft meteen de studio afgebeld. Ik moest opnieuw beginnen. Het kwam hard aan, maar het heeft geholpen. Op de weg terug naar huis heb ik mijn auto aan de kant gezet en 'New Beginnings' geschreven. Het is dankzij hem dat ik zoveel nummers ben gaan schrijven. Hij is mij blijven pushen om het beste uit me te halen. Deze plaat is daar het resultaat van."

Is het nummer 'Time' een liefdesverklaring aan blues?

"Ik denk dat het de song is waar mijn achtergrond als bluesgitarist het meest naar voren komt. Aan blues heb ik mijn hart verloren en die liefde schreeuw ik schaamteloos uit in dit nummer. Het is ook het nummer dat het minst bewerkt is en zo opvalt tussen alle andere songs op de plaat. Daardoor is het heel puur en rauw. Ik wil vooral eerlijk zijn in mijn nummers. Ik denk ook dat dat de reden is waarom ik onder mijn eigen naam zing en geen artiestennaam heb. Dat heb ik uit blues geleerd. Ik ben gitaar beginnen spelen nadat ik een cd van Albert Collins had gehoord van mijn vader. De eerlijkheid van die huilende gitaar had zo een grote impact op mij, dat het altijd is blijven hangen."

Je hebt een verleden bij de punkband London Bullet en bluesrockband Black Tolex. Hoe belangrijk was deze periode voor je als jonge muzikant?

"Het zijn allemaal stappen geweest die mij tot de muzikant hebben gemaakt die ik vandaag ben. Uit mijn punkperiode heb ik geleerd hoe je passie en eerlijkheid in je muziek steekt. Ook als performer weet ik nu hoe je een optreden spannend houdt en je publiek vermaakt."

Je hebt in een interview gezegd dat we in België muzikaal verwend worden. Hoe komt het dat we in dit kleine land zoveel talent hebben rondlopen? Heeft dat te maken met de vele muziekwedstrijden?

"Voor mij is 'De Nieuwe Lichting' ontzettend belangrijk geweest. Dat soort wedstrijden geven je de mogelijkheid om je muziek aan een breed publiek te tonen. Je moet er ook wel voor zorgen dat je iets kunt losmaken bij dit grote publiek. Anders kom je een paar weken op de radio, maar hoor je zes maanden later niks meer. Daarnaast denk ik dat er heel interessante muziekscènes in België zijn. In Antwerpen en Brussel heb je een hip-hopscene en in Gent een noiserockscene. Overal is er wel iets te vinden."

Je hebt een Engelstalige cover van 'Het Is een Nacht' van Guus Meeuwis gemaakt. Hoe ben je op dat idee gekomen?

"Ik moest voor Qmusic een cover maken van een nummer uit de jaren negentig. Ik had het heel druk en zocht snel op Google welke hits er toen waren. Twee weken voor mijn geboorte in 1995 was 'Het Is een Nacht' een dikke hit. Ik weet nog toen ik het nummer op de radio moest spelen, dat ik heel nerveus was. Ik dacht dat ik een grote fout beging en me belachelijk ging maken. Uiteindelijk werd het opgepikt door nieuwssites in België en Nederland en is het helemaal viraal gegaan. Het stond zelfs op Dumpert! De dag nadien kreeg ik telefoon van RTL Late Night, een van de grootste televisieprogramma's van Nederland, met de vraag om het nummer opnieuw te coveren in hun uitzending. Ik heb meteen mijn repetitie afgezegd en ben op de trein gesprongen richting Amsterdam. Zalige ervaring!"

Zijn er andere kunstvormen die je interesseren?

"Wat is kunst? Ik heb een tijd karate gedaan. Jammer genoeg ben ik moeten stoppen door een blessure die ik opliep tijdens het skaten. Ergens vind ik gevechtsporten een vorm van kunst. Daarnaast lijkt acteren me heel leuk. Liefst zou ik dan een actieheld willen spelen. Bring it on!"

Laurens Vantomme