Vluchtelingencrisis – Lot nog steeds onduidelijk van reddingsboot die door Italië werd afgescheept

Vluchtelingencrisis - Lot nog steeds onduidelijk van reddingsboot die door Italië werd afgescheept

Het blijft onduidelijk wat er moet gebeuren met de reddingsboot, met meer dan zeshonderd bootvluchtelingen aan boord, die niet mag aanleggen in Italië en Malta. De ngo die de boot gebruikt, zegt dat het aanbod dat Spanje deed misschien niet haalbaar is. “De Spaanse MRCC bood aan om de Aquarius in Valencia te ontvangen”, zei SOS Mediterranee maandagavond op Twitter. “Dit is een zeer positief signaal, maar het zou ons verschillende dagen kosten om daar te raken. Met zo veel opvarenden en verslechterende weersomstandigheden kan dit hachelijk worden.”
SOS Mediterranee zei dat Italië verantwoordelijk blijft voor de situatie. Migranten die in de centrale Middellandse Zee gered werden, werden de voorbije jaren steeds naar Italië gebracht. “De veiligheid van de geredde personen zou de belangrijkste prioriteit moeten zijn. De Italiaanse maritieme autoriteiten moeten een veilige en snelle oplossing vinden voor de 629 mensen aan boord”, zei SOS.
Afgelopen weekend ontstond er een bits conflict tussen Italië en Malta over welk land de reddingsboot Aquarius moest ontvangen. De boot pikte zaterdag en zondag de bootvluchtelingen op. Spanje probeerde de situatie te ontzenuwen door de mogelijkheid te bieden om aan te leggen in Valencia, en zo “een humanitaire ramp te vermijden”. Maandagavond kreeg het schip zelfs officiële toestemming.
Het is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in Italië, de rechts-populistische Matteo Salvini, die de beslissing nam om het schip de toegang te ontzeggen tot de Italiaanse havens.

bron: Belga