Salvini binnenkort op de koffie bij Duitse collega Seehofer

Salvini binnenkort op de koffie bij Duitse collega Seehofer
Salvini binnenkort op de koffie bij Duitse collega Seehofer

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de extreemrechtse Lega, Matteo Salvini, heeft een uitnodiging van zijn Duitse ambtgenoot Horst Seehofer aanvaard. Dat maakte het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend na een telefoongesprek dat de twee ministers vandaag hadden. Op vlak van veiligheid en migratie waren de twee ministers het “volledig eens”. Ze zullen in Berlijn een gezamenlijk plan bespreken om de EU-buitengrenzen te beschermen. Duitse media melden intussen dat de al langer sluimerende onenigheid tussen bondskanselier Angela Merkel (CDU) en Seehofer, ook leider van Merkels kartelpartner CSU, aan de oppervlakte begint te komen. Voor deze namiddag stond de bekendmaking van een masterplan voor migratie gepland, maar die aankondiging is uitgesteld. Seehofer zou een 63-puntenplan over migratie en asiel voorstellen aan de andere partijen, met de bedoeling zo “het vertrouwen in het systeem terug te winnen”, aldus Seehofer.

Een van de punten was dat mensen aan de Duitse grens teruggestuurd zouden worden als hen elders asiel geweigerd was of als ze in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd. Merkel was het niet eens met dat punt, aldus de Duitse media. Het zou een breuk vormen met het huidige Duitse migratiebeleid. Er is nog geen nieuwe datum voor de aankondiging van het plan.

“Ik heb een verantwoordelijkheid voor dit land, namelijk besturen en de orde bewaren”, aldus Seehofer volgens Deutsche Welle.

Vandaag doken alweer nieuwe hoofdbrekens op voor Merkel. Volgens Der Spiegel heeft Seehofer zijn komst naar de voor morgen geplande integratietop van Merkel afgezegd. Het weekblad schrijft op zijn website dat Seehofer een probleem zou hebben met de deelnemerslijst.

Bron: Belga