Kim Jong-un engageert zich voor “volledige denuclearisatie” van Koreaans schiereiland

Kim Jong-un engageert zich voor "volledige denuclearisatie" van Koreaans schiereiland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un engageert zich voor de “volledige denuclearisatie” van het Koreaanse schiereiland in het akkoord dat hij eerder vandaag heeft getekend met de Amerikaanse president Donald Trump. De Verenigde Staten engageren zich in het document dan weer voor veiligheidsgaranties. Dat blijkt uit foto’s die van het document werden gemaakt toen Trump het akkoord aan de internationale media toonde. “President Trump engageerde zich om veiligheidsgaranties te bieden aan de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea, nvdr.), en voorzitter Kim Jong-un herbevestigde zijn stevig en standvastig engagement voor een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”, zo staat in het ondertekende document, waarvan internationale media zoals het Amerikaanse CNN en de Britse BBC foto’s hebben gepubliceerd.

Het document vermeldt geen Amerikaanse eis tot “volledige denuclearisatie, controleerbaar en onomkeerbaar”, een formulering die inhoudt dat van wapens wordt afgezien en dat inspecties worden aanvaard. Het akkoord herbevestigt een eerder al aangegaan, vaag engagement, merkte het Franse persagentschap AFP op.Volgens het akkoord willen de Verenigde Staten en Noord-Korea nieuwe betrekkingen tussen beide landen aangaan, “in overeenstemming met de wens van de volkeren van de twee landen naar vrede en welvarendheid”. “De Verenigde Staten en de DPRK zullen hun inspanningen bundelen om een langdurig en stabiel vredesregime te bouwen op het Koreaanse schiereiland”, staat verder nog in het document.

Als derde punt herbevestigt Noord-Korea dus het engagement dat Kim Jong-un al was aangegaan op 27 april in Panmunjom, na gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, om te werken aan “de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”.

Tot slot willen beide landen ook overblijfselen van oorlogsgevangenen en vermisten terugvinden. Dat omvat ook de onmiddellijke repatriëring van zij die al geïdentificeerd zijn.

bron: Belga