Infrabel laat locomotief op auto crashen voor nieuwe veiligheidscampagne

door
Belga
Leestijd 1 min.

Spoornetbeheerder Infrabel schuwt de harde beelden niet in een nieuwe veiligheidscampagne rond overwegen. Voor de campagnebeelden botste een lege locomotief tegen 75 kilometer per uur tegen een auto met drie poppen als inzittenden. De campagne, die dinsdag werd gelanceerd, kwam tot stand in samenwerking met het verkeersveiligheidsinstituut Vias Institute, brandweer en politie. Bij de crashtest komen een vader en twee kinderen - in dit geval zijn het gelukkig maar poppen - om het leven.

"Het is een harde, maar realistische campagne", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Het doel ervan is mensen bewust te maken van het gevaar dat ze lopen als ze de verkeersregels bij overwegen niet respecteren. "Dat wil zeggen dat je altijd moet stoppen aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en de slagbomen gesloten of in beweging zijn", luidt het.

In 2017 werden er 51 ongevallen aan overwegen geregistreerd, met 9 doden tot gevolg. Dat waren er meer dan in 2016.

De beelden werden begin 6 mei geschoten op een voor de gelegenheid buiten dienst gesteld stuk spoor nabij Bergen. Een lege locomotief werd op snelheid geduwd door een andere loc, waarna de eerste tegen 75 kilometer per uur tegen de auto met dummies botste op een overweg. De crash werd gefilmd met drie drones en twintig camera's in en rond de auto.

De crashtest doet denken aan beelden die het Britse tv-programma "Top Gear" enkele jaren geleden schoot.

bron: Belga