Herman De Croo: visionair liberaal

In Autoworld in Brussel is dinsdag het boek “Herman De Croo. Visionair Liberaal” voorgesteld naar aanleiding van de 50 jaar onafgebroken parlementaire carrière van de liberale politicus. Het boek bevat bijdragen van meer dan 30 auteurs die de verschillende facetten van de carrière van de minister van staat en gewezen minister, burgemeester, Kamer- en partijvoorzitter, kamerlid en senator en huidig Vlaams parlementslid. Het gaat om een initiatief van Liberaal Archief/Liberalis en is zeker geen liber amicorum, zo benadrukten zowel Walter Prevenier, die het werk coördineerde, als het onderwerp zelf.
De gelegenheidstoespraak werd gehouden door Herman Van Rompuy, net als zijn voornaam genoot minister van staat en gewezen partij- en Kamervoorzitter. “Om 50 jaar in het parlement te zetelen, moet ge de mensen graag zien”, stelde Van Rompuy. “We zijn beiden ook maar één keer overlopen: gij van de PVV naar Open Vld en ik van CVP naar CD&V”, gaf hij nog mee. Van Rompuy vond zijn periode als Kamervoorzitter – waar hij De Croo overigens opvolgde en zijn volledig kabinet overnam – de beste periode was: “prestige en invloed, maar niet de besognes van een partijvoorzitter”.
De avond werd bijgewoond door verschillende ministers – zoon Alexander, Pieter De Crem, François Bellot en Bart Tommelein -, Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en verschillende oud-ministers en -parlementsleden die het pad van Herman De Croo hebben gekruist op een ogenblik in zijn lange carrière.
De boekvoorstelling vond ook niet toevallig in Autoworld plaats, een museum dat De Croo als minister van Verkeerswezen in 1986 mede mogelijk maakte. “Het museum werkt zonder subsidies”, merkte De Croo op. Hij wees er ook dat zonder die oude auto’s de wagens van vandaag niet mogelijk geweest waren.
“Herman De Croo. Visionair Liberaal. 50 jaar in het parlement”, Walter Prevenier (ed.), telt 404 pagina’s en is uitgegeven bij Uitgeverij VUBPRESS.

bron: Belga