Trumps gewoonte om papieren te verscheuren is een ware nachtmerrie voor archiefmedewerkers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gewoonte om documenten die hij gelezen heeft, te verscheuren. De archiefmedewerkers van het Witte Huis moeten soms stukjes papier zo klein als confetti weer aan elkaar plakken. Dat schrijft de nieuwssite Politico. "Het is het gekste dat ik ooit gezien heb. Hij scheurde de documenten in kleine stukjes", vertelt Solomon Lartey, een oud-medewerker van het Witte Huis die tijdens de eerste vijf maanden van Trumps presidentschap instond voor het archiveren van documenten.

Er is een wet die bepaalt dat elk document dat de Amerikaanse president raadpleegt - brieven, e-mails, briefings - moet worden bijgehouden en naar de Nationale Archieven moet worden gestuurd. Het artikel van Politico suggereert niet dat de president documenten wil laten verdwijnen, maar geeft aan dat het eerder gaat om zijn eigen, onofficieel "archiefsysteem".

Maar Trumps gewoonte om documenten die hij gelezen heeft, kapot te scheuren, "soms gewoon in twee, soms in stukjes zo klein als confetti", heeft de taken van de archiefmedewerkers serieus bemoeilijkt.

Volgens Solomon Lartey, die in maart ontslagen werd, moesten de medewerkers van het Witte Huis de stukjes papier gaan zoeken in zowel het Oval Office als het privégedeelte van het Witte Huis. Lartey en zijn collega's moesten dan alles weer opnieuw samenstellen, "als een puzzel", met plakband, zegt Lartey aan Politico. Onder de documenten die hij weer in elkaar gepuzzeld heeft, zitten krantenartikels waar Trump dingen had bij genoteerd, uitnodigingen, en brieven van kiezers of wetgevers.

Het is de eerste keer in twintig jaar dienst dat Reginald Young, een andere medewerker die in april op straat werd gezet, zoiets gezien heeft. "Ik heb mijn directeur aangekeken en gezegd: "Menen jullie dit?" Wij verdienen meer dan 60.000 dollar per jaar, we zouden ons met veel belangrijkere dingen moeten bezighouden", vertelt hij aan Politico. "Ik had de indruk dat we het laagst mogelijke soort werk deden waarbij we nog net geen vuilbakken moesten leegmaken."

bron: Belga