RECHTBANK KORTRIJK - 415.000 euro aan drugsgeld witgewassen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een echtpaar en een gepensioneerde man moesten zich maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor een witwasmisdrijf. Ze zouden maar liefst 415.000 euro aan drugsgeld hebben witgewassen via cash transacties naar Marokko.

Volgens het openbaar ministerie verdienden de drie enorm veel geld aan de drugshandel waarvoor ze eerder al werden vervolgd. Maar het parket vervolgt hen nu apart voor het wiswassen van het geld dat ze met het handeltje verdienden. Dat geld wil het parket nu verbeurdverklaard zien.

In 2015 werd in de woning van een zeventiger in Kortrijk maar liefst 63 kilogram cannabis aangetroffen. De man moest al snel toegeven dat de drugs van zijn zoon waren. Daarop startte het parket met een gerechtelijk onderzoek. Al snel bleek dat de zoon samen met twee broers lid was van een internationale bende die op grote schaal drugs produceerde, transporteerde en verkocht. Ook de gepensioneerde vader en de echtgenote van de zoon werkten mee aan de drugstrafiek. De zoon en de twee broers werd in maart dit jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugshandel, maar het parket besliste om de drie apart te vervolgen voor het witwasmisdrijf.

Maandag stonden de zoon, zijn bejaarde vader en de echtgenote dus opnieuw terecht, dit keer voor witwassen van het drugsgeld. Het openbaar ministerie vorderde geen extra celstraf voor de drie beklaagden - de vrouw en de vader kregen respectievelijk acht maanden en een jaar met uitstel - maar de procureur wou wel 415.000 euro verbeurdverklaard zien.

De advocaten van de verdediging benadrukten dat de vrouw de enige kostwinner is in het gezin, aangezien haar man in de gevangenis zit en de vader al lang met pensioen is. Het vonnis volgt op 25 juni.

bron: Belga