Paus aanvaardt ontslag van drie Chileense bisschoppen na misbruikschandaal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Paus Franciscus aanvaardt het ontslag van de Chileense bisschop Juan Barros, net als dat van twee collega-geestelijken. Ze worden beschuldigd van doofpotpraktijken in een misbruikschandaal. De paus had Barros eerst nog verdedigd, maar keert daar nu dus op terug. Juan Barros, de bisschop van Osorno, ligt al een tijdje onder vuur voor zijn rol in het misbruiksschandaal rond Fernando Karadima. Die priester werd in 2011 al door het Vaticaan schuldig gevonden aan kindermisbruik in de jaren 80 en 90.

Paus Franciscus ontving de afgelopen weken en maanden verschillende slachtoffers van Karadima en sprak ook een hele reeks mea culpa's uit. Dat hij de verdediging van bisschop Barros had opgenomen, werd hem echter niet in dank afgenomen: hij kreeg daar zware kritiek voor tijdens zijn bezoek aan Chili begin dit jaar.

Alle 34 bisschoppen van de Chileense kerk dienden op 18 mei hun ontslag in, omdat enkele hooggeplaatste geestelijken, onder wie Barros, beschuldigd worden van een doofpotoperatie rond Karadima. Ze liet het aan paus Franciscus om te beslissen wie uiteindelijk moet vertrekken. Naast die van Barros aanvaardt de paus ook het ontslag van de aartsbisschop van Puerto Montt, Christian Caro Cordero, en dat van de bisschop van Valparaiso, Gonzalo Duarte Garcia de Cortazar.

Juan Carlos Cruz, een van de slachtoffers van Karadima en activist, reageerde tevreden op de beslissing van de paus en spreekt van een "nieuwe start voor de Chileense katholieke kerk." "Drie corrupte bisschoppen vertrekken, meer zullen volgen", schreef hij op Twitter. "De groep van delinquente bisschoppen is aan het ontbinden."

Bron: Belga