Minister Bellot betreurt stakingsaanzeggingen

Minister Bellot betreurt stakingsaanzeggingen
Minister Bellot betreurt stakingsaanzeggingen

Mobiliteitsminister François Bellot betreurt dat twee vakbonden op twee verschillende tijdstippen het spoorverkeer zullen proberen te hinderen, op een moment dat er nog steeds examens zijn. Normaal zal de minimale dienstverlening voor het eerst in werking treden. Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) wil vanaf vrijdag 22 juni, om 03.00 uur, voor 48 uur het werk neerleggen. De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) plant een staking voor 24 uur, vanaf 27 juni om 22.00 uur.

De twee kleinere vakbonden protesteren zo tegen het voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. “Een belangrijk aandachtspunt”, aldus minister Bellot, die de stakingsaanzeggingen betreurt.

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, bevestigt dat het ASTB een aanzegging heeft ingediend. OVS heeft dat nog niet formeel gedaan. Indien een verzoeningsvergadering met het ASTB geen resultaat oplevert, wordt het de eerste maal dat de minimale dienstverlening bij het spoor in werking treedt.

Bij die minimale of gegarandeerde dienstverlening moeten de werknemers ten laatste 72 uur voor aanvang van de staking aangeven of ze mee staken of niet. Vervolgens moet het spoor met een vervoersplan komen. “We zijn er klaar voor”, klinkt het bij HR Rail.

Eind mei had de socialistische spoorbond ACOD al gedreigd met een spoorstaking, maar uiteindelijk werd er toen geen aanzegging gedaan. Aanleiding was toen de pensioenhervorming.

bron: Belga