Brand in magazijn voor stembiljetten in Irak is aangestoken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De brand die gisteren een depot waar stembiljetten van de Iraakse parlementsverkiezingen van 12 mei lagen opgeslagen, heeft vernietigd, is wel degelijk aangestoken. Dat bevestigt het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Iraakse parlement besliste vorige week dat de stemmen herteld moeten worden omdat er aanwijzingen zijn dat de verkiezingen niet helemaal volgens de regels zijn verlopen. "Er bestaat geen twijfel over dat het om een opzettelijke daad gaat", verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Qassim al-Araji. "Ik volg het onderzoek persoonlijk samen met de politie en de onderzoekscommissie die voor de zaak is aangesteld."

De brand in het depot in hoofdstad Bagdag brak gisteren uit, vlak nadat het gerecht negen rechters had aangesteld die de hertelling van de verkiezingen moeten overzien en de leden van de ontslagen kiescommissie moeten vervangen. In het magazijn lagen stembiljetten opgeslagen van de kieskring al-Roussafa, in het oosten van Bagdad. Dat is de grootste kieskring van het land: 60 procent van de twee miljoen inwoners van de hoofdstad brachten er hun stem uit.

De alliantie geleid door de invloedrijke sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr won verrassend de parlementsverkiezingen in 12 mei, een zware nederlaag voor ontslagnemend premier Haider al-Abadi die vooraf als favoriet was bestempeld. Maar het Iraakse parlement wil een hertelling, omdat er onregelmatigheden zouden zijn geweest.

De hertelling zou normaal gezien deze week moeten aanvatten, en zou een maand in beslag nemen omdat alles handmatig moet gebeuren. Dat zorgt mogelijk voor een politieke crisis: het mandaat van het huidige parlement loopt al op 30 juni af. Of en wanneer de hertelling nu doorgaat, is nog niet duidelijk.

Bron: Belga