Aantal speed pedelecs verdrievoudigd op één jaar tijd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De snelle elektrische fietsen of speed pedelecs zitten in de lift. Vandaag zijn er 9.521 ingeschreven, bijna allemaal (95,5%) in Vlaanderen en vooral dan in de provincie Antwerpen, goed voor 4.032 speed pedelecs. Zo blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Jef Van den bergh opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot. Een half jaar geleden waren er nog maar 6.760 speed pedelecs ingeschreven. "We zien opnieuw een stijging van zo'n 3.000 fietsen per halfjaar. In juni 2017 zaten we nog maar aan 3.613, een jaar later is dat aantal bijna verdriedubbeld", stelt Jef Van den Bergh. Vooral in Vlaanderen is de fiets populair: 9.096 speed pedelecs (95,5%) werd hier ingeschreven, tegenover 144 in Brussel en 281 in Wallonië. "Als we naar de cijfers per provincie kijken, ligt Antwerpen een straatlengte voor, met zo'n 4.032 inschrijvingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.133) en Vlaams-Brabant (1.260). Met de steeds toenemende files is de speed pedelec een ideaal alternatief voor de auto."

Volgens de CD&V'er bewijst de drukte op fietssnelwegen tijdens de spits dat werknemers ook voor langere afstanden meer en meer voor de fiets kiezen. De hoge cijfers in het Antwerpse, met een moeilijke autodoorstroming, tonen aan dat pendelaars duidelijk op zoek zijn naar aantrekkelijke alternatieven voor de auto. De uitrol van interessante fietsroutes en fietsostrades door de provincie moet voor Van den Bergh verder doorgezet worden. Met de drukte en het verschil in snelheid tussen de tragere en snellere fietsers is het belangrijk om die voldoende breed te maken.

Daarnaast is er sinds een dik half jaar duidelijkheid over de fiscale regels rond speed pedelecs: werknemers die recht hebben op een fietsvergoeding, kunnen die ook krijgen voor een speed pedelec. Jef Van den Bergh pleit ervoor dat naast werknemers en leerkrachten ook Vlaamse en federale ambtenaren, politieagenten en militairen recht krijgen op een fietsvergoeding voor speed pedelecs. "We hebben dit al meermaals aangekaart bij de bevoegde ministers, zowel op federaal als Vlaams niveau. Het is dringend tijd om hier werk van te maken. Als overheidsinstanties moeten ze net het voorbeeld geven en dit duurzame vervoermiddel moeten ondersteunen", aldus Van den Bergh.

Bovendien is sinds een half jaar ook duidelijk dat speed pedelecs 120% aftrekbaar zijn voor bedrijven. "Leasefirma's waren daar echt op aan het wachten om speed pedelecs via fietslease aan te bieden. Sindsdien zien we die fietslease echt exploderen", merkt het CD&V-kamerlid op.

bron: Belga