Oorlogsbunkers gratis opengesteld op 2de Bunkerdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

In vijf kustgemeenten is zondag de tweede editie van de jaarlijkse Bunkerdag gehouden. Onder andere op het provinciedomein Raversyde konden bezoekers gratis deelnemen aan wandelingen en workshops. Het evenement maakt deel uit van het project 'Atlantikwall Europe', waar ook zes andere landen aan deelnemen. Op het provinciedomein Raversyde in Oostende kon 'Saltzwedel neu' bezocht worden, een bijna volledig bewaarde batterij uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werd tijdens drie VIP-wandelingen in avant-première ook 'Batterij Aachen' voorgesteld. De geschutstellingen uit de Eerste Wereldoorlog worden helemaal gerestaureerd en zijn pas vanaf 15 september voor iedereen toegankelijk. Ook de musea 'Atlantikwall' en 'Anno 1465' konden zondag gratis bezocht worden.

In De Panne werd de Veldbatterij Adinkerke voor de gelegenheid opnieuw bemand door Duitse soldaten. Bovendien werd in het gemeentehuis een fototentoonstelling over de bunkers van de Atlantikwall gehouden. Koksijde pakte op deze tweede Bunkerdag uit met een begeleide wandeling door het Hannecartbos in Oostduinkerke. De Franse radiotelegrafiepost uit de Eerste Wereldoorloog is sinds 2011 een beschermd monument. Nog in Oostduinkerke konden bezoekers ook het 'Weerstandnest Karthäuserdüne' bezichtigen. Ten slotte werden ook de gerestaureerde oorlogsbunker 'Bunker Zuid' in Blankenberge en het steunpunt 'Seydlitz' in Middelkerke gratis opengesteld voor het publiek.

De provincie West-Vlaanderen wil met het initiatief ook vergeten bunkers in de kijker zetten. "Het is een unieke kans om kennis te maken met dit indrukwekkende erfgoed, dat vaak in waardevol natuurgebied terug te vinden is", aldus gedeputeerde Guido Decorte. In Nederland was de jaarlijkse bunkerdag zaterdag al aan een zesde editie toe. Ook de Franse regio Normandië, de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey, Duitsland, Denemarken en Noorwegen sprongen dit jaar mee op de kar. De organisatie wil de komende jaren de 'Europese Bunkerdag' nog meer op de kaart zetten.

bron: Belga