G7 – “Aanvallen die op de man spelen, zijn niet gepast of nuttig”

G7 - "Aanvallen die op de man spelen

“Canada gelooft niet dat aanvallen die op de man spelen, echt gepast zijn of een nuttige manier zijn om onze relaties met andere landen te onderhouden.” Zo reageert de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zondag op de uitspraken van twee adviseurs van het Witte Huis over de Canadese premier Justin Trudeau, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite The Hill. Volgens Freeland is Canada “erg weloverwogen” en maken functionarissen in het land gebruik van “argumenten die op feiten zijn gebaseerd”.
Eerder op de dag verklaarden zowel economisch adviseur Larry Kudlow als handelsadviseur Peter Navarro dat Trudeau de VS een mes in de rug heeft gestoken en gezorgd heeft voor “collateral damage” voor de ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Aanleiding was de uitspraak van Trudeau aan het einde van de G7-top dat het “beledigend” is om de nationale veiligheid te gebruiken als rechtvaardiging voor de tarieven op metalen uit Canada. Trudeau stelde ook dat Canada zeker zal reageren met heffingen op Amerikaanse producten. Die beslissing noemde Navarro “niets anders dan een aanval op ons politiek systeem”.
Na de toespraak van Trudeau besliste Trump zaterdag om de slotverklaring van de G7 niet meer te onderschrijven.

bron: Belga