België voert maandag kwart meer stroom in dan normaal

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het feit dat alle kernreactoren in Doel stilliggen, leidt tot een onevenwicht. Uitbater Engie Electrabel heeft dat zelf opgelost door snel gascentrales op te starten, maar morgen zal er op piekmomenten wel een kwart meer stroom geïmporteerd worden uit Nederland en Frankrijk. Dat zegt een woordvoerster van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Om het uitvallen van Doel 4 te compenseren, heeft Electrabel snel twee "open cycli" gascentrales geactiveerd. "Die zijn snel op te starten", zegt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. "Daarna is overgeschakeld naar gesloten-cyclicentrales, die meer tijd nodig hebben om op te starten maar wel goedkoper zijn in productie."

Doel 4 zal ook morgen nog buiten werking zijn. "Dan zullen we op piekmomenten, rond 8 en 18 uur, meer stroom invoeren dan normaal: een kleine 4.000 MW. Dat is ongeveer een kwart meer dan normaal in deze periode van het jaar", legt Vanhecke uit. "De prijs van die stroom, die vooral uit Frankrijk en Nederland zal komen, zal wel de normale marktprijs zijn. Import zal wellicht goedkoper zijn dan de gascentrales te laten draaien."

De Elia-woordvoerster benadrukt, net als Engie Electrabel, dat er zeker geen stroomschaarste dreigt. "Mocht dit in de winter gebeuren, was de situatie helemaal anders geweest. Maar dan zou Electrabel geen drie centrales in onderhoud zetten", aldus nog Vanhecke.

bron: Belga