Dwarse Donald Trump herleidt G7 tot G6 + 1

Dwarse Donald Trump herleidt G7 tot G6 + 1
AFP / L. Marin

Amerikaans president Donald Trump onderschrijft niet langer de gezamenlijke verklaring van de landen van de G7. Redenen zijn de “valse verklaringen” van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top in het Canadese La Malbaie had gezegd dat vanaf 1 juli Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden gaan.

“Gebaseerd op Justins valse verklaringen tijdens zijn persconferentie en het feit dat Canada massale invoertarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven, heb ik onze Amerikaanse vertegenwoordigers opgedragen om de Verklaring niet te onderschrijven”, liet Trump weten op Twitter.

“Trudeau gedroeg zich erg mak en mild tijdens onze G7-ontmoetingen, om daarna een persconferentie te geven nadat ik was vertrokken waarin hij zegt dat ‘Amerikaanse tarieven nogal beledigend zijn’ en dat hij ‘niet met zich laat sollen’. Erg oneerlijk en zwak.” De Amerikaanse president dreigt nu met nieuwe maatregelen. “We bekijken invoertarieven op auto’s die de Amerikaanse markt overspoelen!”

Tevergeefs

De Canadese premier had na afloop van de top gezegd dat hij tevergeefs had gehoopt dat Trump door de gesprekken tijdens de G7 van gedachten zou veranderen over de Amerikaanse invoerheffingen. Omdat dat niet was gebeurd, benadrukte Trudeau dat de Canadese tegenmaatregelen vanaf 1 juli van kracht zouden gaan. Trudeau «heeft niets gezegd dat hij nog niet eerder had vermeld, zowel in publieke als private gesprekken» met de Amerikaanse president Donald Trump, luidde een reactie van het kabinet van Trudeau na de tweets van Trump.

Strijden tegen protectionisme

De gezamenlijke slottekst kwam er ondanks grote onenigheid tussen de VS en de andere leden van de G7. In de verklaring engageerden de landen zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken en “te blijven strijden tegen het protectionisme”. Het is de eerste keer in de ruim veertigjarige geschiedenis van het forum van de belangrijkste industrielanden, dat een van de leden zijn steun voor een verklaring intrekt.

Trump verliet dit weekend vroegtijdig de G7-top om af te reizen naar Singapore. Daar heeft hij morgen een historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.