Van Avermaet wint tijdrit van Ronde van Zwitserland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaans-Zwitserse BMC Racing Team heeft vandaag de openingsetappe van de Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen, een ploegentijdrit van 18 kilometer in Frauenfeld. Ook Greg Van Avermaet maakte deel uit van het winnende zevental, dat met de Zwitser Stefan Küng ook de eerste geletruidrager aflevert. Quick-Step Floors werd derde. In de opstap richting Tour kon de Ronde van Zwitserland dit jaar rekenen op een beter gestoffeerd deelnemersveld dan dat van het Critérium du Dauphiné, met onder meer wereldkampioen Peter Sagan, olympisch kampioen Greg Van Avermaet, Nairo Quintana, Richie Porte, Mikel Landa, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Fernando Gaviria, Michael Matthews en Alexander Kristoff aan de start. Zij begonnen de negendaagse met een ploegentijdrit van achttien kilometer in Frauenfeld, met halfweg een klimmetje.

Quick-Step Floors, dat naast Gilbert en Gaviria onder meer ook Yves Lampaert, Tim Declercq en Iljo Keisse had opgesteld, zette de eerste richttijd neer: 20:45. Movistar met Quintana en Landa deed zes seconden langzamer, Bahrein-Merida met de broers Izagirre als klassementsrenners negen seconden. Lotto Soudal was 31 seconden langzamer en werd uiteindelijk twaalfde. Het dichtste in de buurt van Gilbert en co kwam het BORA-Hansgrohe van Sagan, dat met amper een halve seconde de tanden stukbeet op de toptijd.

Quick-Step Floors had ook aan het tussenpunt de snelste tijd neergezet, en de eerste ploeg die die kon kloppen bleek Team Sunweb. De Duits-Nederlandse ploeg die helemaal onthoofd ronddoolt in de Dauphiné pakt in Zwitserland uit met onder meer Matthews, Wilco Kelderman en de Belg Edward Theuns. Aan het tussenpunt al schoten er amper vier renners over van hun zevental, maar aan de streep kon dat kwartet toch zeven seconden onder die van de Belgische toptijd duiken.

Toch slaagde nog een ploeg erin beter te doen dan Sunweb: de halve thuisrijders van het BMC Racing Team. Met hardrijders Porte, Van Avermaet, Tejay Van Garderen, Simon Gerrans, Stefan Küng, Alessandro De Marchi en Michael Schär in de rangen slaagden zij erin nog eens negentien seconden af te doen van de snelste tijd, en zo toch meteen voor significante tijdsverschillen te zorgen in het klassement. Van Avermaet won eerder dit seizoen met BMC ook al de ploegentijdritten van de Ronde van Valencia en Tirreno-Adriatico.

De Zwitser Küng kwam als eerste over de streep en mag morgen de trui aantrekken van leider in het algemene klassement. Van Avermaet is derde in de stand en kreeg na afloop de blauwe bergtrui om de schouders. Ook op dag twee is Frauenfeld decor van het strijdtoneel. Na vier heuvelachtige ronden en 155 kilometer ligt de streep er uitdagend te wachten op de sprinters met klimcapaciteiten.

bron: Belga