Euromillions Basket League - Oostende wint eerste finalematch tegen Antwerp

Oostende heeft zaterdagavond tegen Antwerp de eerste wedstrijd van de finale van de play-offs van het mannenbasketbal gewonnen. In de eigen Versluys Dome legde de titelverdediger de Giants met 75-67 (rust: 43-25) over de knie na een duel met twee gezichten. In het eerste kwart sloeg Oostende meteen een kloof van 12 punten (16-4). Onder impuls van invaller Paris Lee kon Antwerp het verschil nog halveren voor de start van Q2. Daarin toonde Oostende waarom het de voorbij zes seizoenen kampioen werd. De kustploeg speelde een defensief sterke wedstrijd. Antwerp leed veel balverlies en werd gedwongen de driepunter op te zoeken, zonder resultaat. In de eerste helft ging maar 1 driepuntpoging op 14 binnen. Terwijl de motor van de Giants sputterde, stoomde de thuisploeg door. Onder meer dankzij de 11 punten van de Amerikaanse center Mike Myers stond het 43-25 aan de rust.

Na de pauze scoorde Antwerp iets vlotter. Er werd ook vaker gekozen voor de drive inside en dus de score onder de korf. De bezoekers hielden in het derde kwart gelijke tred en schakelden in het vierde kwart zelfs een versnelling hoger. Vooral Jason Clarke, dit seizoen niet gespaard van blessureleed, leek herboren. De kloof van 18 punten bleek echter te groot, de Giants strandden uiteindelijk op 8 punten. Bij Oostende was Mike Myers (18 punten, 6 rebounds en 2 blocks) het best bij schot. Ook MVP Jean Salumu (11 ptn) scoorde dubbele cijfers. Bij Antwerp was Paris Lee (16 ptn, 4 assists, 4 steals) de uitblinker.

De finale van de Euromillions Basket League wordt volgens een best-of-five gespeeld. Maandag zakt Oostende af naar Antwerpen, woensdag 13 juni is er opnieuw basketbal aan de kust. Indien nodig volgen daarna nog duels op vrijdag 15 juni in Antwerpen en op zondag 17 juni in Oostende.

Antwerp kan na het seizoen 1999-2000 een tweede keer kampioen worden. Oostende gaat voor een negentiende titel, de zevende op rij.